Bingohistoria

Spelet Bingo härstammar från det välkända spelet Lotto. Bingo har kommit att bli ett av de mest populära spelen och ett kärt folknöje, inte bara i Sverige. Vi kommer här att ta upp den intressanta historien om hur Bingo blev just Bingo samt hur utvecklingen har gått från torkade bönor till spel på nätet och en mångmiljardindustri.

Bingospel

Spelhistoria

Spelbranschen har sedan lång tid tillbaka gynnats och i vissa fall missgynnats av utvecklingen och inte minst av politik. Spelet Bingo är inget undantag från detta. Ett exempel som vi tidigare tagit upp här på webbplatsen är det välkända TV-programmet Bingolotto. Detta spel blev tack vare TV-tekniken blev en stor succé i hela Sverige. Man fick genom tv:n chans att sitta kvar hemma i soffan och samtidigt spela Bingo. De fantastiska priserna i Bingolotto lockade många att köpa lotter och vara med i spelet. Lotterna såldes av föreningar som tjänade pengar till sin verksamhet genom att sälja dessa lotter. Så även om en spelare inte vann på bingo så kunde man ändå känna sig nöjd med att ha stöttat den lokala idrottsklubben. Vi ska dock inte gå händelserna i förväg. Vi startar berättelsen med lite allmän information om just Lotto- och bingospel i historian.

Lotto och Bingo

Lotto idag spelas i Sverige genom att man har en ruta med 35 nummer. Det gäller sedan att välja ut sju nummer som man markera på sin ruta. Sedan sker dragningar i TV på onsdagar och lördagar. Det dras 7 ordinarie nummer och 4 extranummer. Sedan vinner man med olika kombinationer av dessa. Störst vinst sker om man har alla sju ordinarie nummer. Det brukar innebära minst en miljon kronor i vinst, oftast mer. Gammalt lottospel som spelades på 1500-talet gick inte till på samma sätt. Det lottospelet var mycket mer likt det vi idag kallar bingo. Man spelade med brickor på 3×5 rutor, och det gällde att få en vågrät rad med rutor markerat. En utropare drog siffror ur en burk, vilket är mycket likt dagens bingoutropare.

Rekord i bingo

Självklart så finns det ett världsrekord i flest bingospelare samtidigt. Det innehas av USA och sattes i juli 2006. Då var det inte mindre än 53 991 amerikaner hade samlat i Los Angeles. De samlades för att spela bingo och slå rekord. Bingo är en form av turspel där man vinner eller förlorar slumpmässigt. Man kan inte ha speciellt många taktiker eller strategier, annat än att köpa många bingobrickor. Man kan också jobba på att hålla tummarna och be till högre makter om vinst. Spelet bingo har utvecklats till ett socialt spel och enkelheten i spelet är en stor anledning till dess enorma spridning över hela världen.

En spelare satsar en summa pengar på brickor, därefter känner man spänningen och håller tummarna för att ens nummer ska ropas upp. I begynnelsen av bingohistorien så fick bara män spela om pengar. Bingo blev sedan under 1900-talet en populär aktivitet för främst kvinnor som inte arbetade. Många bingohallar hade öppet på dagtid och då kunde man spela. Det är idag fortfarande övervägande delen kvinnor som spelar Bingo i Sverige och Storbritannien.

Italienskt lotteri är grunden till Bingo

I Italien grundades det statliga lotteriet, ”il Gioco del Lotto in Italia” på 1500-talet. Sedan har det spelats nästan helt utan avbrott, varje lördag. Alltså sedan 1530-talet har man varje lördag dragit fram vinnare. Alla deltagare i lotteriet betalar en summa pengar och får en lottsedel. Lotteriet är idag en viktig del av den italienska statsbudgeten. Det årliga överskottet ligger på runt 75 miljoner dollar. Många länder i Europa har just statliga lotterier som finansierar mycket i länderna. I Sverige har vi det statligt ägda Svenska Spel, som har just lotto.

Lotto spreds

Lottospelandet spreds runt i Europa. Länderna det dök upp i förändrade spelet till viss del. Den franska överklassen fick in spelet från italienarna på 1700-talet. Den franska varianten som kallades, ”Le Lotto”, kom att bli det vi i dag kallar för lotto i Sverige. Dock spelade man lotto ganska likt det som kallas brittisk bingo idag. Det är 3 vågräta rader med 9 rutor i varje rad. Istället för att man som idag skulle pricka ett visst antal nummer rätt, så gällde det att få en vågrät rad helt markerad. När spelet dök upp i USA så var det så att dessa rader markerades med torkade bönor. Därför ropade man ut BEANO när man fick en full rad. Detta förändrades sedan till bingo som nu är det allmänna uttrycket vid en full rad.

Bingo till Sverige

Lotto spred sig ganska snabbt till Sverige och det finns dokumenterat redan på 1700-talet i Sverige. Däremot så tog sig bingon hit via USA, och drog igång på allvar på 1960-talet. Egentligen så kan man säga att Sverige tog in det från Danmark och inte USA. Detta genom att bl a Gunnarstorps IF i Skåne behövde mer pengar till sin förening.

Man anordnade då bingo och lyckades dra in pengar på det sättet. Allt funkade bra och spelet spred sig sedan snabbt över hela Sverige. Under 1960-70-talet spelades Bingo på mer än 500 platser i Sverige. Det blev förstås mycket populärt. Idrottsklubbarna var duktiga på att starta offentliga bingohallar för att kunna dryga ut klubbkassan med mer pengar. När sedan bingolotto kom som kryddan på moset så blev bingo väldigt folkligt, plus att man stöttade idrottsklubbarna.