Markeringstekniker

Man kanske inte alltid tänker på hur man ska markera siffrorna på sin bingobricka när man spelar bingo. Det kan man väl göra lite som man vill? Ja, men för att verkligen ha koll så finns det en del olika saker man kan tänka på. Det finns faktiskt några olika tekniker man kan använda sig av när man spelar bingo för att markera på bästa sätt. Man måste också hålla reda på sina brickor om man köper flera och dels om att slippa få ont i handleden när man markerar. Allt för att bingospelandet ska bli ett rent nöje utan besvär eller onödig stress. Här följer några förklaringar och tips.

Håll reda på dina brickorBingobricka

Om man skaffar fler än två brickor till ett spel i bingo så kan det kännas lite krångligt att hålla reda på dem under spelets gång. Men det finns sätt att förenkla det hela på som gör att stressen minskar och att man har bättre överblick. För det första så är det aldrig bra att ha sina brickor i en hög som man ständigt måste bläddra igenom, då är det bättre att tejpa upp dem på ett fast underlag med hjälp av bingotejp.

Sedan så rekommenderar vi i princip aldrig att man köper så många som tio eller femton brickor till ett spel om man vill hänga med i dragningen. Det skulle bara bli en katastrof om man inte har helt fotografiskt minne vill säga. Om vi ska ta ett exempel så kan man ha köpt fyra brickor. Då kan det vara en god idé att tejpa upp dem med bingotejp på ett hårdare underlag som en kartongskiva eller liknande. Det går även bra att tejpa dem lätt på bordet där man sitter i bingohallen om det inte finns speciella hållare som det gör på vissa ställen.

Bingotillbehör

När vi säger ”bingotejp” så är det förstås ingen tejp som är speciellt utformad för just bingo. Den bästa tejpen att använda är frystejp även kallad maskeringstejp. Tejpen håller bra men släpper lätt utan att skada bingobrickan eller underlaget, därför skulle man kunna säga att det är en bra bingotejp. Bästa systemet att använda för att hitta dem nummer som ropas ut är att kunna det som redan finns. Det vill säga det system som redan finns på bingobrickan.

Det är nämligen så smart att överst på alla bingobrickor står det just: B – I – N – G – O. En bokstav ovanför varje rad. Numren är sedan indelade efter följande, om man har ett nummer som ropas ut mellan 1 och 15 så hittar man det under bokstaven B, nummer mellan 16 och 30 hittar man under bokstaven I och så vidare. Så egentligen behöver man bara titta på rätt lodrät rad varje gång ett nummer ropas ut. Detta system är verkligen effektivt och när man väl fått in rutinen inte särskilt svårt.

Bingopennor

Det finns ett flertal olika pennor man kan använda vid bingospel. Den bästa pennan att markera med om man ska spela mycket bingo och inte vill få ont i handleden är att markera med en duttpenna. Det är en penna som är specialutformad för bingo och man behöver aldrig böja handleden för att dra ett streck eller kryss utan duttar bara lätt. Se till att röra hela nedre delen av armen från armbågen för att inte få ont i handleden. Detta gäller om man spelar mycket bingo på sin fritid.

Denna duttpenna blev populär under bingolottos storhetstid på 1990-talet. Det spelades bingo i TV-studion och bingolotto tog fram sin egen variant av duttpenna. En kul berättelse kring detta är när Kikki Danielsson gästade bingolotto och spelade åtta bingobrickor samtidigt i en omgång. Det klarade hon tack vare duttpennan enligt henne själv. Man kan såklart använda vanliga pennor som blyerts eller tuschpennor. Man ska bara hålla koll på att inte färgen går igenom pappret med bingobrickan, då det kan skada andra papper, eller brickor som ligger under.

Kryss, cirkel eller överstruket

När man markerar sitt nummer på bingobrickan så får man självklart välja själv hur man gör. Men markeringen ska som regel inte vara för stark och dölja siffran bakom. Därför blev duttpennorna en succé med sitt alldeles lagom starka tusch som inte gick igenom papperet, men ändå gjorde tydliga markeringar. Om man markerar med en blyertspenna så kan markeringen bli så pass svag att det blir svårt att få en klar överblick. Det kan göra att man missar en bingo. Det kan också göra att man tror att det kanske är markerat fast det inte är det osv.

Med en svag penna kan det också ta längre tid att markera, då man får upprepa sin markering flera gånger för att göra den starkare. Det kan då göra att man inte hinner ha så många bingobrickor som man vill och känner för. Man ska känna sig trygg med sitt val av bingopenna. Vissa markerar med ett kryss över numret, andra väljer att göra cirklar. En del gör också en markering som mer ser ut som att man bara strukit över numret. Vad man än väljer så ska man känna att det passar en själv. Det ska vara lättöverskådligt och enkelt att se om man håller på att få bingo.