Efter bingon

När man spelat klart för dagen är det lite olika vad man vill göra, när man ändå är inne i staden kan det ju vara kul att hitta på något. Beroende på vilken tid på dagen man spelat klart finns det ju olika saker att hitta på. Är det tidigt kanske man helt enkelt stannar en stund på fiket i bingohallen och umgås med andra spelare.

Summera kvällen

När man spelat klart så brukar de flesta stanna kvar och just ta en fika i bingohallen. Många bingohallar drivs av föreningar som har detta som en inkomstkälla. Det kan vara idrottsföreningar som samlar in pengar eller ideella föreningar som drivs av bingoentusiaster. Därför är det alltid trevligt att stanna kvar ock bidra med lite till genom att köpa kaffe och kanske en kaka. Under tiden man sitter och fikar så kan man summera sin bingokväll. Var det en succé, eller går man hem utan vinst. Oavsett vad så ska bingo alltid vara underhållande. Man ska inte känna att vinst är det viktigaste. Precis som vi skrivit tidigare så har man troligen bidragit till att hjälpa en förening att hålla igång sin verksamhet, och det är något man kan vara nöjd med.

Se till att ha roligtBingospelare

När man lämnar bingohallen på kvällen är det alltid trevligt att gå ut och äta en bit. Kanske har man vunnit och vill fira lite med att gå på restaurang eller dricka en öl med vännerna. Klart är väl att man efter att ha spelat är uppe i varv och vill hitta på något. Om det inte har gått riktigt, riktigt dåligt förstås, du kanske inte vunnit alls eller bara blev på dåligt humör, mot alla odds. Då kanske man bara vill gå hem och dra täcket över huvudet. Oftast brukar dock bingokvällar vara i glädjens tecken och man kan gå ut en sväng efter bingon.

Ta med kompisarna eller familjen och gör något riktigt roligt. Att spela bingo ska inte vara ångestframkallande eller något man blir nere av, tvärtom ska det vara roligt att spela bingo och det är med den känslan man vill gå från bingohallen. Tyvärr är det så att en del har svårt att kontrollera sitt spelande även när det gäller bingo och därför känns det viktigt att skriva lite om det här också.

Spela ansvarsfullt

Spelmissbruk kanske inte är det första man förknippar med bingo men det förekommer i bingovärlden också tyvärr. Senaste åren är detta ett problem som man har börjat uppmärksamma allt mer inom alla spel. Kanske för att det blivit mer utbrett eller för att man numera vet vad det är och det är en erkänd diagnos. Förr var det tyvärr inte så. Forskningen om spelberoende har inte fått den plats den förtjänar, det verkar som att människor inte har velat ta detta problem på allvar förut. Det var inte förrän på 1980-talet som det ens blev en diagnos – spelmissbrukare.

Det har gjort att problemet inte tagits på allvar riktigt förrän på senare år. För en del människor hade livet varit otroligt mycket lättare om det funnits bra hjälp att få tidigare. Nu gör det turligt vis det. Idag har vi en större kunskap i samhället om spelmissbruk och det finns bättre och mer specialinriktad hjälp. Ett stort problem som man fortfarande jobbar med är dock att man på många ställen klumpar ihop spelmissbrukare med andra former av missbrukare. Det i sin tur gör att många som har problem med sitt spelande inte vill söka hjälp. Man vill inte bli sammankopplad med missbrukare av droger, alkohol med mera.

Om man behöver så finns hjälp

Som tur är så finns det idag organisationer som jobbar med att spelmissbrukare ska få rätt hjälp. Detta i ett värdigt bemötande i rätt sammanhang. En fantastisk samordningsorganisation som finns idag är Stödlinjen. Dit kan man ringa och få kontakt med den hjälp som finns där man bor eller i alla fall i närheten. Även anhöriga kan ringa och få stöd, alla samtal är anonyma och vill man bara ringa för att få ett stödsamtal går det också bra. Det går även att mejla till dem med frågor. Stödlinjen drivs av något som heter Forum – Forskningscenter för psykosocial hälsa vid centrum för psykiatriforskning tillsammans med Karolinska institutet. De jobbar på uppdrag av den svenska statens folkhälsoinstitut.

Bingo på nätet

Har man suttit och spelat bingo på nätet så kan man också behöva varva ner efter en bingokväll. Många som tillhör bingocommunitys brukar bestämma spelkvällar då man träffas online i olika bingorum och spelar bingo och chattar med varandra under en kväll. Det som är skillnad på en bingosajt och en bingohall är att man kan sätta gränser på en bingosajt. Känner man att man inte vill spela för mer än 200 kronor så kan man sätta den gränsen. Sajten kommer då hjälpa en att inte sätta in mer pengar. Detta gör att man slipper oroa sig för att ”fastna” i spelandet och sätta in mer pengar för att vinna tillbaka eventuella förluster.

Kom ihåg att man aldrig ska spela för mer än man har råd att förlora. Se på spelandet som en utgift, precis som att gå på bio eller en teater. Det är underhållning och ska vara underhållning.