Bingovarianter

Det finns många olika varianter av bingo. Dessa spelas vid olika tillfällen, dels på nätet och dels med riktig bingobricka. Att det har utvecklats till flera olika bingovarianter är inte så konstigt. Det är precis som med kortspel, där man på olika platser över världen utvecklat egna varianter av spel. Vi ska förklara några av dem här:

Klassisk bingo

Det vi i Sverige kallar för klassisk bingo är en 75-bollarsbingo. Det finns 15 nummer i varje lodrät rad, och det finns 75 bollar med ett numer på varje från 1-75. Bingobrickorna har alltså 5×5 rutor. Överst på en vågrät rad så står bokstäverna B, I, N, G och O. På det sättet så vet man vilken lodrätt rad man ska leta i när bingoutroparen ropar ut: Bertil 11. Bertil står för B-raden och sedan gäller det att hitta nummer 11. Sedan gäller det att få en vågrät rad markerad för att få bingo.

90-bollarsbingo eller Brittisk bingo

Något som kallas Brittisk bingo kan på andra ställen vara 90-bollarsbingo. Bingobrickorna som man använder när man spelar brittisk bingo är annorlunda från de man använder när man kör klassisk bingo. Bingobrickorna som är till Brittisk bingo består av ett rutnät på 9×3 rutor. 9 vågräta rutor och 3 lodräta. På varje lodrät rad har 5 av rutorna nummer i rutan och 4 av dem är tomma. Numren i rutorna bestäms slumpmässigt och är mellan nummer 1-90. Om en ruta ska ha nummer eller inte bestäms också slumpmässigt.

Bingovariant med 75 bollar

Mönsterbingo

Denna variant har samma utgångsläge som den klassiska bingon. Det är 75 nummer det handlar om och bingobrickan har 5×5 rutor. Sedan dras numren på samma sätt, men där börjar skillnaden dyka upp. Istället för att bara hitta en vågrät rad så ska man hitta mönster. Mönstren bestäms innan omgången startar och det finns många olika exempel på vinnande mönster. Det kan vara att först att få en kvadrat vinner bingo. När någon sedan har fått en kvadrat markerad, så kan spelet fortsätta med att den som först har alla hörn markerade. Därefter så kan det fortsätta tills någon har fyllt hela brickan. Alla mönster som går att göra på en 5×5 rutor stor yta är aktuella, och det är den som anordnar bingon som bestämmer.

Bilbingo

Bilbingo kan spelas på lite olika sätt. En variant går att köra med brittisk bingo som bas, med annan är att köra klassisk bingo. Det som är speciellt med bilbingo är att det ofta finns förutbestämt hur många omgångar man spelar, och att man har en massa småspel mellan bingorundorna. Det gäller som sagt att vara först med bingo, därefter så signalerar man bingo med att tuta. Detta trots att en hel del sitter utanför bilen och spelar, framförallt om det är varmt ute. Man kan ju inte sitta med tomgång och ha AC på i bilen. Därför har många med sig extra stolar som man sitter på utanför bilen och spelar. De flesta omgångar som spelas av bilbingo spelas på en fotbollsplan. Där kan man få plats med alla bilar och det är lätt att markera upp var man får parkera.

Kobingo

En variant som inte är så vanlig, men som blivit känd för många i Sverige. Detta spelas genom att man markerar upp en lite mindre kohage med 5×5 rutor. Därefter så släpper man in en ko i hagen, och där kon sedan lägger sin komocka så finns det ett nummer i den rutan. Det numret är då det vinnande numret i omgång ett. Att spela på detta sätt gör att det krävs många kor om man ska kunna få ihop en hel vågrät rad för att få bingo. Så egentligen är kanske inte detta en helt ”ren” bingo, då man egentligen bara hoppas på ett nummer. Det har dock förekommit att man spelat med en större kohage och flera kossor samtidigt. Då krävs att bingoutroparen har koll exakt vilken ruta i kohagen som fick en komocka på sig.

Poesibingo

Denna variant är mycket ovanlig, men också väldigt enkel att förstå sig på. Detta utspelar sig gärna i en trevlig lokal där man kan köpa mat och dryck. Därefter så kopplar man ihop två kulturella saker, bingo och diktläsning. Man kan då följaktligen sitta och dricka gott, lyssna på dikter och spela bingo samtidigt. Bingobrickorna består nämligen inte av nummer, utan av ord. Det finns 25 olika ord markerade i ett rutnät på 5×5 rutor. Sedan gäller det att lyssna på dikterna och när man hör något ord som finns på ens bricka så kryssar man för det. Sedan är det som med all annan bingo. Först att få fem i rad vinner bingo. Ett roligt och ovanligt bingospel som kanske är något man kan testa att spela med kompisar efter en trevlig middag.

Nya varianter dyker upp hela tiden

Det dyker upp nya varianter av bingo kontinuerligt över hela världen. Någon får en lysande idé och testar, och vips så fungerar det. Ta det lugnt när du spelar bingo. Så var det när bingolotto dök upp i TV-rutan på 90-talet. Ingen kunde tro att det skulle bli sån succé, men det blev väldigt stort. Mycket tack vare bingolotto så har vi ett stort bingointresse i Sverige. Återstår bara att se vad som kan tänkas bli nästa stora bingovariant.